Uzelf beschermen tegen online oplichting

Het hoeft niet lastig te zijn. Met deze 5 tips leren we u phishing (nepmails) en malafide websites herkennen. De kans dat u beet wordt genomen door internetcriminelen is zo een stuk kleiner. Beloofd!

1. Wie is de afzender?
Van alleen de naam kunt u in ieder geval niet uitgaan. Die kan iedereen naar wens aanpassen. Interessanter is het e-mailadres dat gebruikt is om het bericht te verzenden. Klik of tik op de naam van de afzender. U ziet vervolgens het e-mailadres. Komt de domeinnaam, het stukje na de ‘@’, niet overeen met de officiële website? Dan is de e-mail waarschijnlijk nep. Een voorbeeld:
Waarschijnlijk echt: noreply@debijenkorf.nl
Nep: bijenkorf@mx2.besteinvesteringen7.net
Het kan voorkomen dat behalve de naam ook het e-mailadres is gekopieerd. Blijf daarom altijd alert op welke links en bijlages u opent. Installeer beveiligingssoftware zoals Panda Cloud Office Protection.

2. Waar gaat de link heen?
Krijgt u een betaallink of wordt u doorgestuurd naar de inlogpagina van een instantie? Check dan vóórdat u klikt eerst de link. Laat uw cursor boven een link zweven, maar klik nog niet. U krijgt dan een bubbel met het internetadres te zien. Controleer of u geen vreemde dingen ziet. Op checkjelinkje.nl kunt u eenvoudig controleren waar een link heen gaat en of deze legitiem is.

3. Wat wordt er gevraagd?
Vaak proberen criminelen allerlei privégegevens te achterhalen. Denk aan uw gebruikersnaam en wachtwoord of de pincode van uw bankpas. Een officiële instantie of bedrijf zal nooit om dit soort zaken vragen. Trap er dus niet in als het tóch gebeurt. Via welk kanaal dan ook.

4. Taalgebruik
Berichten vol spelfouten, grammaticale missers en kromme zinnen zijn vaak niet van betrouwbare partijen. Maar let ook op ander taalgebruik dan wat u gewend bent. Een oplichter die zich voordoet als een bekende valt dan al snel door de mand.

5. Bent u klant of heeft u zich ergens voor opgegeven?
Phishing-berichten bestaan steeds vaker uit betalingsherinneringen, track-‘n’-trace-links en winacties. Sta erbij stil of u wel klant bent. En heeft u zich überhaupt voor een winactie opgegeven? Zo nee, dan is er waarschijnlijk iets niet in de haak. Twijfelt u? Neem dan zelf contact op met de instantie of bedrijf. Laat u vooral niet opjagen als iets zogenaamd snel moet. Gebruik nooit de link of de contactgegevens in het bericht. Zoek zelf het juiste telefoonnummer of e-mailadres op.

Fraude melden
Ben u toch slachtoffer van online fraude geworden of twijfelt u? Meldt dit dan op fraudehelpdesk.nl. Ook telefonisch bereikbaar op 088 – 7867372.

Related Posts