Windows 11 komt er aan.

Binnenkort komt de opvolger van besturingssysteem van Microsoft Windows 10, wat al sinds 2015 beschikbaar is, Windows 11. Hier onder wat meer uitleg en antwoorden op vragen.

Wanneer is Windows 11 beschikbaar?

Microsoft verwacht dat Windows 11 voor de meeste apparaten begin 2022 beschikbaar is. Je kunt eind 2021 misschien wel al nieuwe computers kopen met Windows 11, maar Windows 10-apparaten kun je naar verwachting pas in het nieuwe jaar updaten. De uitrol van de updates zal naar verwachting de eerste helft van 2022 in beslag nemen.

Wat is er nieuw?

Windows 11 heeft geen grote veranderingen. Er komen een aantal functies bij en er gaan er ook weer een paar weg. Voornamelijk is het de optische verandering die groot is. Het gaat er allemaal gelikter en meer overzichtelijk uit zien.

  1. Nieuw Startmenu.Het start menu zit nu in het midden van het scherm in plaats van aan de zijkant. Navigeren door dit menu zou makkelijker moeten zijn in vergelijking met eerdere Windowsversies. Ook kun je nu de donkere modus kiezen.

  1. Overzichtelijk met vensters.Je kunt in Windows 11 tot vier verschillende vensters naast elkaar zetten. Hiermee kun je dus overzichtelijk verschillende tabbladen en programma’s ordenen in een indeling die voor jou prettig is. Het is ook mogelijk om verschillende desktops te hebben. Zo kan je er een hebben voor je zelf en een voor je werk, waardoor het mooi gescheiden blijft.

 

 

 

  1. Widgets toevoegen, zoals notities, het weer, de koers van een aandeel of het nieuws. Hiermee hoef je dus niet een specifieke app te openen om bepaalde dingen te bekijken, maar kun je het gelijk op je bureaublad zien.

  1. Androidapps onder Windows 11.Het aantal applicaties dat je kunt downloaden wordt flink uitgebreid. De Microsoft Store is redelijk beperkt, maar in Windows 11 kun je ook apps van Android downloaden. De apps zijn vindbaar via de Microsoft Store. Waarschijnlijk kun je geen Android-apps van Google gebruiken op je Windowsapparaat.

 

  1. Microsoft Teams wordt geïintegreerd.Teams krijgt een prominentere koppeling binnen je Windowsapparaat en is dus meer dan een losse app, zodat je nog sneller en makkelijker gebruik kunt maken van het videochatprogramma. Microsoft Teams is sinds kort ook beschikbaar voor privégebruik.

 

Er zijn ook een aantal functies die verdwijnen onder Windows 11.

  • Virtuele assistent Cortana.Deze functie is niet standaard opgenomen in de basisinstellingen. Op de website van Microsoft worden een aantal landen genoemd waar Cortana beschikbaar zal zijn, maar Nederland staat daar niet tussen.
  • De Live Tiles in het startmenu.Deze functie verdwijnt en maakt plaats voor de widgets.
  • Met deze functie kun je een geschiedenis zien van wat je recentelijk op je apparaat hebt gedaan, maar dit zal in Windows 11 niet meer mogelijk zijn.
  • Internet Explorer.Windows 11 is het eerste besturingssysteem van Microsoft sinds 1995 waarbij het onmogelijk is om gebruik te maken van de oude Internet Explorer. Microsoft zet hiermee een nieuwe stap in de uitfasering van de oude browser en de overgang naar Edge.

We hebben in dit artikel een aantal functies uitgelicht. Op de website van Microsoft vind je alle functies die erbij komen of juist verdwijnen.

Op welke apparaat kan ik Windows 11 gebruiken?

Hier is nogal wat om te doen. In eerste instantie gaf Microsoft aan dat alleen apparaten Windows 11 konden draaien als ze waren uitgerust met een nieuwe Intel Core-chip van de achtste generatie of een AMD Ryzen 2000-chip. Microsoft test nu of Intel Core-chips van de zevende generatie en Ryzen-chips uit 2017 (eerste generatie) ook in staat zijn om Windows 11 te draaien.

‘Geen paniek, op vrijwel elke moderne pc zal je Windows 11 kunnen draaien’, schrijft Tweakers. ‘Het zou ons niets verbazen als je Windows 11 net zo goed handmatig kunt installeren als je een oudere processor hebt, zolang die maar aan de basiseisen (1GHz, 2 cores en 64bit) voldoet.’

Een overzicht van aan welke eisen je apparaat moet voldoen om Windows 11 te draaien, ook ten opzichte van Windows 10, vind je op de website van Microsoft.

Geen Windows 11 op jouw apparaat?

Mocht jouw Windows 10-apparaat niet in aanmerking komen voor een upgrade naar Windows 11, maak je dan geen zorgen. Windows 10 Pro en Home zal tot oktober 2025 ondersteunt worden door Microsoft. En als je een nieuwe computer wilt hebben waar Windows 11 al op staat bel of mail (of vul het contact formulier in) ons dan, dan doen we een voorstel.

Related Posts